Select Page
Vrijdagavond 8 november, nog 13 uur en dan begint onze week op Lesbos.

Het is alweer 6 maanden geleden dat het plan ontstond. Een mailtje naar mijn vluchtelingenwerk collega’s, met de vraag of zij ook vrijwilligerswerk wilden doen in een vluchtelingenkamp in Griekenland, leidde al snel tot een eerste keer bij elkaar komen. We waren met 7. Daar vielen er bij het concreter worden twee af, maar er kwamen er weer drie bij!

Al snel waren we het er over eens dat we een week wilden helpen bij de organisatie Because We Carry. Zij werken met wekelijks een nieuw team vrijwilligers en hebben als motto: #nietlullenmaarpoetsen. Wij zouden zo’n team worden!

En toen bleek dat we als team €8000 bij elkaar moesten krijgen! Hoe zouden we dat toch voor elkaar krijgen? We hebben al onze collega’s aangeschreven, vrienden en familie ingeschakeld, relaties gemaild. We zijn een Facebook pagina gestart, een website gebouwd, de krant benaderd. We deden nog meer: we stonden op informatiemarkten, we hebben twee maal een benefiet diner georganiseerd (de tweede keer samen met de protestantse kerk)… En dit heeft allemaal geleid tot een totale opbrengst van meer dan €20.000! Het is echt niet te geloven.

De eerste €8000 is inmiddels overgemaakt naar Because We Carry: hiermee kunnen we de aankomende week voor het ontbijt zorgen. We hebben €6000 ingezet om een van de drie vrachtwagens te betalen, die nu onderweg zijn naar Lesbos. Helemaal vol met ingezamelde winterjassen! Ook de rest van het geld wordt uiteraard ingezet voor Kara Tepe.

En nu? Nu zijn de koffers gepakt. Het waren eerst nog plannen, de plannen werden concreter maar het was nog steeds ver weg, en nu gaat het echt beginnen!

De reis moest natuurlijk zo goedkoop mogelijk zijn; dus gaan we met drie verschillende vliegmaatschappijen. Allemaal hun eigen regels over het meenemen van koffers en cabine bagage. Met z’n achten delen we vier koffers. Ook hier weer de eerste reactie: hoe krijgen we dat voor elkaar? We zijn tenslotte met 6 vrouwen…Tegelijk krijg je dan het schaamrood op je wangen. Hoezo een probleem, één koffer met 2 personen? Dat is nog altijd heel veel meer als waarmee een vluchteling op Lesbos aankomt. En dan blijkt dat we best wel licht kunnen reizen en dat we bovendien op de heenweg 3 kg per koffer meer mogen meenemen dan op de terugweg (Ryanair he..). Dus mailtjes naar Lesbos: we hebben nog 4 x 3 kg in de aanbieding. Wat moeten we meenemen? De net opgerichte fietswerkplaats wil graag bandenplak setjes en reflectoren. Als ik bij de fietsenwinkel kom en vertel waarvoor ik er ben, geeft de eigenaar me een zak vol tweedehands reflectoren ! De beauty salon voor dames wil graag nagelvijlen en maskers. Die zitten nu ook in de koffer. En dan kunnen er ook nog hardloop kleren voor vrouwen mee en knutselspullen voor de kinderen.

Zoveel lieve kaartjes, mailtjes, appjes en mooie woorden als we hebben mogen ontvangen de laatste weken! Ik word er haast ongemakkelijk van. Is het dan zo bijzonder wat we gaan doen? Er zijn ons in ieder geval 212 teams voor gegaan. Net als zij weten wij dat we de situatie in de vluchtelingenkampen Kara Tepe en Moria niet kunnen veranderen, maar we hopen gedurende week dat wij er zijn wel het verschil te kunnen maken. Af en toe een keer een glimlach op een gezicht zou al geweldig zijn toch?